Zarząd Fundacji

Katarzyna Krajewska-Openchowska – Prezes
Alicja Trejnowska-Gadomska – Wiceprezes
Katarzyna Kamińska – Wiceprezes

Katarzyna Krajewska-OpenchowskaKatarzyna Krajewska–Openchowska – urodzona w Piszu, w Olecku odebrała pierwszą edukację, z wykształcenia teoretyk muzyki; absolwentka Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie, wydziału kompozycji, dyrygentury i teorii muzyki, który ukończyła z wyróżnieniem. Pedagog – nauczyciel dyplomowany Państwowej  Szkoły Muzycznej I stopnia im. I. J. Paderewskiego w Olecku i  Państwowej Szkoły Muzycznej II stopnia w Ełku. Autorka  innowacji pedagogicznych „Muzyka i film” oraz „Spotkania ze sztuką” zatwierdzonych przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego a także nowatorskiej metody nauki akompaniamentu funkcyjnego na fortepianie. Z pasją oddaje się działaniom społecznym i kulturalnym. Jest aktywnym mecenasem młodych, utalentowanych ludzi. Przez wiele lat prowadziła w swoim domu młodzieżowy zespół jazzowy t’Jazz. Z powodzeniem łączy aktywne życie zawodowe i realizacje pasji z życiem rodzinnym. Mama studenta i gimnazjalistki. Wraz z mężem wspiera rozwój świadomości artystycznej i edukacyjnej. Od lat organizuje, reżyseruje i prowadzi koncerty, spektakle i wydarzenia kulturalne. W 2012 roku zorganizowała pierwszy koncert muzyki dawnej w Olecku z udziałem orkiestry „Ensemble 1756” z Wiednia. Wydarzenie to stało się inspiracją dla utworzenia fundacji oraz kontynuowania podjętej misji. Jej celem jest przybliżenie sztuki Olecku a Olecka – sztuce.

Alicja Trejnowska–Gadomska – olecczanka,  lekarz specjalista chorób dzieci oraz medycyny dorosłych. Absolwentka Akademii Medycznej w Białymstoku. W okresie studiów była zaangażowanym członkiem chóru Akademii Medycznej, a muzykę i śpiewanie uczyniła jednym ze swych licznych zainteresowań. Optymizm i miłość do ludzi pozwalają jej działać społecznie nie tylko jako lekarz. Jest współorganizatorką i dobrym duchem wielu przedsięwzięć kulturalnych w Olecku. Jej pasją są działania społeczne i charytatywne. Współpracownik organizacji pozarządowych. Prezes NZOZ Eskulap w Olecku. Prywatnie mama dorosłych dzieci, od niedawna zakochana we wnuku.

Katarzyna Kamińska – z Oleckiem związana od urodzenia, absolwentka a od kilkunastu lat nauczyciel dyplomowany języka polskiego i przedmiotów artystycznych w I LO. im. Jana Kochanowskiego w Olecku, ukończyła Filologię Polską na Uniwersytecie Warszawskim Filii w Białymstoku. Obok wykształcenia pedagogicznego zdobyła uprawnienia dziennikarza radiowego, w tym Kartę Mikrofonową Polskiego Radia i przez kilka lat pracowała w Polskim Radiu Białystok. Radiowa przygoda pozostawiła miłość do reportażu nie mniejszą niż ta do literatury. Autorka i koordynatorka projektów służących rozwojowi młodzieży „Edukacja teatralna młodzieży licealnej” i „Równi na starcie”, finansowanych ze środków UE. Organizatorka i prowadząca wielu prezentacji kulturalnych, koncertów i spektakli na potrzeby miasta i powiatu oleckiego. Zamiłowanie do klasyki i pięknej polszczyzny łączy z recytacją i konferansjerowaniem.  Reżyser amatorskich spektakli i miłośniczka teatru. Zapoczątkowała tradycję wystawiania spektakli teatralnych w I LO w Olecku. Mama dwóch córek.

Wspierają nas w działaniach:

Jolanta Sosnowska – doradca artystyczny i pomysłodawczyni wielu realizowanych przez Fundację przedsięwzięć.
Izabela Życzkowska – zajmująca się biurem, reklamą, projektowaniem i wszystkim, co sprawia, że Fundacja sprawnie funkcjonuje.
Piotr Burakiewicz – promocja, asystent artystów, prowadzenie koncertów.
Elżbieta Bubienko – Prezes Stowarzyszenia Ku Dobrej Nadziei – Konsultant ds. projektów.
ks. Czesław Król – współorganizator koncertów w Gołdapi.
Anna Kot – współorganizator koncertów w Gołdapi.